Boeken

03 /Hoofdstuk 3

Boeken

Optie 2

Next Stop: Wonderland

Kreeg 4 sterren in de volkskrant!!!!

"Geert van der Kolk schreef een bedrieglijk boek. Het leest zo gemakkelijk dat je bijna ontgaat wat er onder de verhaallaag broeit: een heerlijke, stekelige satire. "

...

" In een laconieke geestige stijl rekent de schrijver af met het idee dat wij recht hebben op geluk."

...

"Next stop: Wonderland is geen donkere wanhoopstragedie, maar een zwarte komedie in proza. Het effect is amusant, relativerend, ontroerend en ontluisterend tegelijk."


Meteen lezen? Bestel hier!


De volledige recensie door Gé Vaartjes lees je hier.

Een karakteristiek viertal in Boston met al hun eigenaardigheden hilarisch uitvergroot


De wat oudere vrijgezel Alan Riding doceert creative writing aan een kleine universiteit bij Boston.


Hij is bevriend met Caroline, literatuurprofessor aan een vrouwencollege, met zijn bovenbuurvrouw Alisa, kunstschilder en happiness-coach, en met collega Ron, een expat uit Nederland.


Next stop: Wonderland beschrijft op humoristische wijze de grote en kleine beslommeringen van dit viertal.



Van Alans scepsis over het nut van zijn eigen schrijfworkshops, Rons frustraties over vrijwel de hele wereld, tot Alisa’s avonturen in de positieve psychologie.


Daar dwars doorheen ontwikkelt zich een onverwachte affaire tussen Caroline en Ron, die beiden dachten gelukkig getrouwd te zijn.


De roman geeft een scherp en satirisch beeld van het literaire en academische wereldje in Boston, waarin Alan en de anderen op de tast hun weg moeten vinden.


Het is Geert van der Kolks liefdevolle afscheid van Amerika, waar hij decennialang woonde.


De jongens

Jan Mendel is een jongen met een rijk gedachteleven, maar de meeste gedachten leiden toch wel naar... de meisjes. De jongens is een uitbundige roman over het avontuur van jong zijn, over de ontdekkingen, de hartstocht en de humor. Het is, in Jans eigen woorden, een boek met open armen.

Mijn naam is Jan Mendel. Ik ben opgegroeid met zeewind in mijn kuif en in mijn neus het pure aroma van algen, stookolie en de visafslag.


We hielden elkaar bij de dansles stevig vast en ik slaagde erin om elke keer als bij de cha-cha-cha naar Lydia toe stapte, haar borsten even met mijn keurige witte overhemd te beroeren. Wie heeft ooit verzonnen dat de puberteit een somber

intermezzo tussen jeugd en het échte leven is? Ik was dertien en dolgelukkig. 


Het was liefde op het eerste gezicht. Daar geloof ik eigenlijk helemaal niet in, maar dit was de uitzondering op de regel. Het kwam niet doordat Lenie zo ontzettend mooi was. Dat was ze wel, maar als je een beetje actief in het leven staat, kom je elke dag wel een mooi meisje tegen.


Ik zwoer een heilige eed: ik zou in de zomervakantie met Bart meegaan naar Terschelling, zo stoned worden als een aap en pas terugkomen als ik het in het echt, letterlijk, in levenden lijve, van alfa tot omega had gedáán.


Noordtij

Reactie van de media:

'Een adembenemende vertelling.'

AD Magazine

Noordtij is een roman over een groots en spannend avontuur aan boord van het poolschip Gerrit de Veer. Het schip vertrekt in het voorjaar van 1882 vanuit Newfoundland naar het hoge Noorden voor een wetenschappelijke expeditie.

De Nederlandse wetenschappers zijn goed voorbereid en worden vergezeld door lokale zeelui, onder wie een ijsloods en drie eskimo's met hondensleden.

De reis gaat naar Ellesmere, een onbewoond, vrijwel onbekend en met bergkammen en gletsjers overdekt gebied tussen Groenland en de noordpool.

De bemanning biedt het hoofd aan stormen op zee, ijsbergen, beren en verblindende sneeuwjacht. Als de Gerrit de Veer dreigt vast te vriezen in het pakijs ontstaan er conflicten tussen de leden van de expeditie en de zeelui, en ze beseffen dat het grootste gevaar niet schuilt in de natuur, maar in hun eigen menselijke tekortkomingen. Als de poolnacht invalt leiden wantrouwen, demoralisatie en tragische fouten tot een schokkende ontknoping.

Telegram voor Mecánico

Reactie van de media:

' (...) een ingenieus gecompo-neerd verhaal (...) ****'

DeRecensieNL

Telegram voor Mecánico vertelt het intrigerende verhaal van een gewone man in een vissersdorp in de Dominicaanse Republiek. Zijn bijnaam is Mecánico, omdat hij monteur is. Zijn echte naam is hij al bijna vergeten, tot hij op een dag een merkwaardig telegram krijgt: hij moet naar Malabacoa komen omdat zijn vader daar op sterven ligt. Maar zijn vader is al dertig jaar geleden verdronken op zee. Nieuwsgierig reist hij af naar het afgelegen bergdorp Malabacoa.

Daar wacht hem een ontluisterende ervaring die later,

als hij terugkeert naar zijn eigen dorp, zal leiden tot een dramatische en gewelddadige ontknoping. Telegram voor Mecánico is een roman over bedrog en verlies, een spannend en geheimzinnig misdaadverhaal en tegelijkertijd een aangrijpend portret van een eenzame man in een ongelijke strijd tegen de gevestigde orde, het verleden en zijn eigen hart. 

De waterverkoper

Reactie van de media:

'Levensecht, aangrijpend en oersterk. Zo indringend en compact als Van der Kolk het drama vertelt, er is geen ontkomen aan. ****'

De Volkskrant

In Miami arresteert de politie een jongeman die net met een zelfgemaakte zeilboot uit Haïti is gekomen. Ze hebben de boot gevonden, evenals het dode lichaam van een van de andere opvarenden. Voor de jongeman dreigt nu niet alleen deportatie, maar ook celstraf of de elektrische stoel wegens moord. Op advies van zijn advocaat schrijft hij voor de rechter zijn levensverhaal op. Zonder opsmuk schetst hij de wereld waarin hij opgroeide, een wereld vol armoede en verval, misdaad en bijgeloof, een wereld waarin leugens, bedrog en verraad de onderlinge verhoudingen bepalen.

Als enige verweer heeft hij zijn wilskracht, zijn sarcasme en een zwartgallig gevoel voor humor. Al schrijvend verandert zijn feitelijke verslag in een avonturenroman, een rauw misdaadverhaal en een hartverscheurende autobiografie.

Käte Jahn

Recensie:

'Zeer overtuigend.'

Vrij Nederland

'Het beste boek van 1991.'

Gemeenschappelijke Persdienst

De roman Käte Jahn vertelt het verhaal van een jonge Nederlandse historicus die van het het leven actie en avontuur verwacht en er niet over piekert om gewoon leraar te worden. Hij reist naar Oost-Duitsland in de tijd dat de Berlijnse Muur nog een onverbiddelijke barrière is. In Oost-Berlijn leeft hij in de demi-monde van het communisme, een vervallen en groteske wereld vol kleurrijke zonderlingen. 

Oost-Berlijn is echter vooral de stad van Käte Jahn, een jonge zangeres die een geïmproviseerd

en riskant leven leidt. Käte Jahn is een meeslepende roman over liefde in een wereld voor cynisme en dictatuur, waar wrede misverstanden de regel zijn en het verlangen naar vrijheid tragische gevolgen kan hebben, maar ook een prachtig portret van een vrouw die verdwaalt in de tijd waarin ze gedoemd is te leven.


Klein Amerika

Nieuwe alinea



De held van de verhalen in Klein Amerika is een dorp. Het ligt 'twee uur ten zuiden St. Louis, tussen de rivier en de horizon', duizenden mijlen van New York en Washington en oneindig ver verwijderd van de clichés over het leven in de VS.

De bewoners van het dorp zijn overwegend nette mensen met bescheiden ambities en kleine problemen. George Kowalsky moet zijn auto verkopen omdat hij is ontslagen bij de plasticfabriek; Chou-chou Porter kan maar niet besluiten of ze haar echtgenoot moet verlaten; Cornell, de dorpsgek, opent een postbus omdat hij de brievenbesteller niet meer vertrouwt;

Mrs. Grover is geschokt door de seksuele fantasieën van haar man; Morris Lunberger, de sheriff, heeft nachtmerries over rottende lijken; en Miss Randolph wacht al veertig jaar op het smalspoor dat haar naar de grote stad zal brengen. Het leven in het dorp is in zichzelf gekeerd en drama is er alleen op kleine schaal. De voorbereiding van de jaarmarkt en een brand aan East Main Street zijn voldoende aanleiding voor grote opwinding. Geert van der Kolk schetst zijn dorp in scherp en vaak humoristisch detail. Klein Amerika onthult een beperkte en door en door menselijke samenleving.

De nieuwe stad

Reactie van de media:

'Wie zo kan schrijven wekt grote verwachtingen'

NRC Handelsblad

De nieuwe stad is een boek vol onwaarschijnlijke helden: Hendryk Przybylski in Warschau, die probeert het hoofd boven water te houden door slaapkamers van zijn appartement te verhuren aan handelsreizigers en toeristen; Linda Koval, de typiste uit Princeton, die nog geen zeven letters foutloos op papier kan krijgen, maar zo overloopt van onnozele goede wil dat ze de rust en orde in haar afdeling ondermijnt en Mr. Phillips, die tegen zijn zijn naar Jamaïca terugkeert en in het oude huis

van zijn moeder met drie opdringerige vreemden moet leven.


Van het kortgeknipte, schijnbaar emotie-loze proza in deze bundel gaan een suggestie en soms ook een dreiging uit, die doet denken aan de stelling die Hemmingway dat in een goed verhaal dat drie-kwart onuitgesproken blijft.

De bokser

Reactie van de media:

'Prachtige, suggestieve impressies'

Vrij Nederland

De mannen in De bokser en andere verhalen zijn op zichzelf aangewezen: Andrzej, de Poolse nationalist die het klooster in gaat en dat aan niemand kan uitleggen; Sal Comiskey, de jonge freelancer, die vanuit Los Angeles naar El Salvador reist omdat hij een oorlog wil zien; de Nederlandse journalist die naar Warschau terugkeert nadat de staat van beleg is afgekondigd en in de kleine, menselijke chaos zijn weg moet winden; en de bokser zelf, die alleen in de ring staat, voor zijn eerste gevecht op een zolder in een zwarte wijk van Washington. 

De mannen in De bokser en en in de kleine, menselijke chaos zijn weg moet winden; en de bokser zelf, die alleen in de ring staat, voor zijn eerste gevecht op een zolder in een zwarte wijk van Washington. De mannen hebben zelf voor hun eenzame avonturen gekozen en kijken soms met meewarige zelfspot naar de gevolgen.



De dansers

Reactie van de media:

'Een mooi triest verhaal'

De Tijd

De dansers van de titelnovelle zijn twee vrijwillige ballingen uit Nederland, die ieder op hun eigen manier alleen zijn. Maaike en de man die haar in New York bemint, ontmoeten elkaar slechts vijf keer. Hun liefde is hard en grillig en hoewel ze geen van beiden veel illusies hebben, is de afloop niet minder pijnlijk en tragisch.

De man in de novelle Het meer is letterlijk alleen. Hij trekt de wildernis in, met een indianenkano en twee vishengels. Hij heeft geen ander gezelschap dan het water, het weer en de vogels, de forellen

die hem in in leven houden, en de grote eland waarmee hij zijn schiereilandje deelt.

In het verhaal De liefde van Martin Pols wonen twee andere Nederlandse ballingen in een hotel in Barcelona, in de roerige tijd kort na de de dood van de dictator Franco. Zij spelen met elkaars liefde een gevaarlijk spel waarvan ze het slot beiden al voorzien.

De drang naar zee

Reactie van de media:

'Een doorgewinterde avonturier'

De Waterkampioen

Geert van der Kolk is behalve schrijver ook verwoed zeezeiler. In De drang naar zee combineert hij beide professies en neemt hij de lezer mee op zijn zeiltochten naar verre einders.  Het boek begint met de tocht die hij met zijn vrouw en kinderen maakte naar de Bahama's; daarna zet hij, ijsbergen en noodweer trotserend, koers naar Groenland. Na avontuurlijke reizen naar Bermuda, Puerto Rico en Cuba belandt hij ten slotte op Haïti, het armste land van het westelijk halfrond. Daar bouwt hij op het strand een traditionele houten vissersbout, waarmee hij met drie

Haïtiaanse vrienden de route zeilt die veel bootvluchtelingen naar Florida nemen. De drang naar zee is een bundel waarin de lokroep van het water onweerstaanbaar klinkt.

De smokelaar van de Exuma's

Reactie van de media:

'De roman is een wonder van eenheid, compactheid en effectiviteit [...] geschreven zoals Anton Tjechov zich het ideale boek voorstelde.'

De Volkskrant

Een oud zeiljacht vaart de haven van Bimini binnen. Er is maar één man aan boord. Hij is op weg naar de Exuma's, een afgelegen en dunbevolkte archipel tussen Florida en Haïti. In Bimini neemt hij een elfjarige jongen van het eiland mee om hem te helpen bij het navigeren tussen de zandplaten en koraalriffen.

De schipper van de zeilboot wil niet vertellen waar ze precies naartoe gaan. Hij zwijgt ook over het doel van zijn reis, tot hij op een eiland dat officieel onbewoond is, wordt neergeschoten en zwaargewond raakt. De smokkelaar van de Exuma's speelt zich af op zee, onder helder blauwe, door de passaatwind schoongeveegde 

luchten en in een tropische archipel die een toevluchtsoord is voor moderne piraten en ballingen van de westerse wereld. De archipel is ook een trekpleister voor Caribische migranten die koster wat kost willen proberen om het beloofde land van Florida te bereiken. De stilte van de eilanden en de duizeling-wekkende ruimte van de open zee geven de roman een unieke sfeer, maar Geert van der Kolk vertelt in de eerste plaats het verhaal van een man die op zoek gaat naar een verdwenen vriend, bijna fatale tegenslag kent, geholpen en bedrogen wordt, en ten slotte, in een storm, de natuur het hoofd moet bieden.

De gekken van Tanakee

Reactie van de media:

Werd door Trouw uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2007.

In een sobere, indringende stijl neemt Geert van der Kolk de lezer in zijn verhalen mee naar jagers in de bossen van West-Virginia, dakloze zwervers in Miami Beach, professoren in Manhattan en boksers in een zwarte achterbuurt. Voor veel van zijn personages is leven vooral overleven. Zij doen dat in een immens en vrij land met een overweldigende natuur en onbeperkte ruimte voor dromers, vrijbuiters en zonderlingen. Zo dromen de boksers in 'De lange avond' van de grote doorbraak, totdat zij tijdens de climax met hun neus op de harde feiten

worden gedrukt. Katherin Magruder, uit 'In de gemeente Claiborne', leeft met wanhopig optimisme van dag tot dag, en Corwin, uit 'Is hier iemand die mij kan helpen?', heeft elke week een ander gegarandeerd plan om er weer bovenop te komen. De gekken van Tenakee is een verzameling verhalen vol mensen die op zoek zijn naar houvast in een leven dat vaak een andere richting opgaat dan zij zelf willen.

De lachende hond

Reactie van de media:

'Van der Kolk, die zoon van W.F. Hermans, (...) heeft zijn verhaal op een mooie, onontkoombare manier vorm gegeven.'

NRC Handelsblad

Wachtend op de veerboot naar een klein eiland in de Golf van Mexico ontmoet de Nederlandse archeoloog Charles Ruppert een Amerikaan die voor de nieuwsdienst UPI werkt. De Amerikaan blijkt een van Charles' oude studievrienden, Hugo Werkema, goed te hebben gekend in de tijd dat hij als oorlogscorrespondent in El Salvador werkte. Als Charles verbaasd vraag wanneer Hugo in El Salvador was, glimlacht de Amerikaan meewarig en zegt: 'In zekere zin is hij nog steeds in El Salvador. Hij is dood, al meer dan tien jaar.'

Als de verslaggever vertelt hoe Hugo is omgekomen komen bij 

Charles niet alleen de herinneringen aan hun studenten tijd terug; het verhaal dringt door tot de essentie van zijn eigen leven.

Twee geheimen

Nieuwe alinea

Een man, Erik, die niet eenzamer en ongelukkiger is dan de meeste andere mensen, maar er wel meer last van heeft.

Een vrouw, Connie, die even charmant als onzeker is en gelooft dat te veel praten ongeluk brengt.

Een andere vrouw, Elles, die zich gedraagt alsof ze de zelfbewustheid in eigen persoon is.

Een stad die soms benauwend klein lijkt en soms zo groot als een universum. En een vriend die Erik voorhoudt dat liefde geen gevoel is maar een activiteit.

Dat zijn de ingrediënten van Twee geheimen, een roman over de kleine, grootste en belachelijke

dingen die mensen doen als ze verliefd zijn, een boek waarin minstens evenveel wordt gevreeën als gepraat en waarin niemand de kans krijgt om zwaarwichtig te doen. Twee geheimen is een serieuze komedie, een originele Nederlandse roman en een eerbetoon aan de liefde.

De oogst voorbij

Reactie van de media:

'EEN NEDERLANDSE GRAHAM GREENE'

Literair Nederland

Vanaf het moment dat ingenieur Andries Jordaan in Afrika aankomt, gaat alles anders dan hij gehoopt had. Het ontwikkelingsproject waar hij komt te werken blijkt een puinhoop, de lokale stammen zijn onverschillig of achterdochtig, en de autoriteiten dwarsbomen hem zoveel ze kunnen. Jordaan krijgt onverwacht hulp van Pippa Roberts, een Engelse dokter die een regionale kliniek wil openen. 

 Ze geloven dat ze samen iets goeds tot stand kunnen brengen, maar onderschatten hoe eindeloos de Afrikaanse werkelijkheid is.

Hun drijfveren blijken minsterns even gecompliceerd te zijn. De oogst is voorbij is een spannende, kleurrijke én ontluisterende roman, met als rode draad een liefdesaffaire die te mooi lijkt om waar te kunnen zijn.

Op drift geraakt

Reactie van de media:

'Van der Kolk laat zich inspireren door de Amerikaanse traditie van de short story. [...] Een kleurrijk wonder van vertelkunst.'

NRC Handelsblad

'Anders dan anders; héél anders dan anders. Wie zo kan schrijven wekt grote verwachtingen', schreef de recensent van NRC Handelsblad toen Geert van der Kolk debuteerde met de verhalenbundel De Nieuwe stad. Vanaf het begin vielen ze op door de precieze, bondige stijl en doordat ze zich grotendeels in Oost-Europa en Amerika afspelen. In Op drift geraakt zijn de beste verhalen bijeengebracht. Tezamen vormen zij de literaire weerslag van een rusteloos en avontuurlijk leven.

'Een kameleontische schrijver die er moeiteloos in slaagt om zijn verhalen de eigen toon en kleur te geven van de omgeving waarin zij spelen', aldus Vrij Nederland.

De witte reiger

Reactie van de media:

'Het is moeilijk om bij De witte reiger niet af en toe te denken aan Joseph Conrad en aan de betere stukken van Apocalypse Now.'

Het Parool

In 1907 vertrekt een jonge luitenant-ter-zee met een klein marineschip vanaf de Molukken naar de zuidkust van Nederlands Nieuw-Guinea. Het doel van de expeditie is om de verworven kolonie te verkennen en goede betrekkingen met de Papoea's aan te knopen. In plaats van een vreedzame en vruchtbare kolonie ontdekken ze een onafzienbaar, donker en moerassig oerwoud bewoond door koppensnellers  en kannibalen. In een gewelddadige confrontatie is de luitenant gedwongen de bergen in te vluchten met als enig gezelschap de tolk Rufus, die een eigen-zinnige boef blijkt te zijn. Na een barre tocht bereiken ze

een hoogvlakte waar een Papoea-stam woont die nog nooit contact met de buitenwereld heeft gehad.

De witte reiger is een spannende avonturenroman en een indringend portret van twee mannen die niet alleen fysiek tot het uiterste op de proef worden gesteld, maar ook moeten overleven in een wereld waar hun achtergrond, cultuur en ervaring geen enkel houvast bieden. 

Share by: