(placeholder)

Nieuw Mijn autobiografische roman Käte Jahn (1991) is opnieuw uitgegeven, met een actueel

nawoord gebaseerd op de dossiers die de BVD, de Stasi en de FBI over mij aanlegden. Klik hier.

 

De witte reiger

 

“Van der Kolks zinnen zijn kraakhelder en rauw; tegelijk zakelijk en vol leven. Zelfverzekerd, kalm,

 maar allesbehalve traag, stuurt hij De Lussanet en zijn mannen steeds dieper het oerwoud in.

De beklemming, de nerveuze ontdekkingsdrift en de hopeloze missie - het is moeilijk om niet

af en toe te denken aan Joseph Conrad, en aan de betere stukken van Apocalypse Now.”

Dries Muis in Het Parool

“Als Don Quichot en Sancho Panza trekken De Lussanet en Rufus al kibbelend

steeds verder het oerwoud en de bergen in, honger en natuurgeweld doorstaand,

tot ze op een vruchtbare hoogvlakte op een afgelegen Papoea-stam stuiten.”

Martijn Nicolaas TZUM Literair weblog

****

In het najaar van 1907 vaart een jonge luitenant-ter-zee met een klein marineschip van de Molukken naar de zuidkust van Nederlands Nieuw-Guinea. Het doel van de expeditie is om de recent verworven kolonie te verkennen en goede betrekkingen met de Papoea’s aan te knopen. In plaats van een vreedzame en vruchtbare kolonie ontdekken ze een onafzienbaar, donker en moerassig oerwoud dat wordt bewoond door koppensnellers en kannibalen. Na een gewelddadige confrontatie is de luitenant gedwongen om de bergen in te vluchten met als enige gezelschap de tolk Rufus, die een eigenzinnige schavuit blijkt te zijn. Na een barre tocht bereiken ze een hoogvlakte waar een Papoea-stam woont die nog nooit contact met de buitenwereld heeft gehad.

De witte reiger is een spannende avonturenroman en een indringend portret van twee mannen die niet alleen fysiek tot het uiterste op de proef worden gesteld, maar ook moeten overleven in een wereld waar hun achtergrond, cultuur en ervaring geen enkel houvast bieden.

 

Mijn nieuwe roman heeft een voorgeschiedenis. Uit de bibliotheek van een oom die een van de laatste koloniale bestuursambtenaren in Nieuw-Guinea was heb ik een bijzonder boek geërfd: het officiële verslag van de militaire exploratie van Nieuw-Guinea in de jaren 1907-1915. Met zijn exotische details, gewelddadige feiten en peilloze misverstanden tussen de Nederlanders en de Papoea’s vormde dit boek de kiem van mijn roman. Ter voorbereiding heb ik drie maanden in Papoea rondgereisd in het spoor van een van de eerste expedities.