De smokkelaar van de Exuma's
 
Een oud zeiljacht vaart de haven van Bimini binnen. Er is maar één man aan boord. Hij is op weg naar de Exuma's, een afgelegen en dunbevolkte archipel tussen Florida en Haïti. In Bimini neemt hij een elfjarige jongen van het eiland mee om hem te helpen bij het navigeren tussen de zandplaten en koraalriffen.
De schipper van de zeilboot wil niet vertellen waar ze precies naar toe gaan. Hij zwijgt ook over het doel van de reis, tot hij op een eiland dat officieel onbewoond is, wordt neegeschoten en zwaargewond raakt.
De smokkelaar van de Exuma's speelt zich af op zee, onder helder blauwe, door de passaatwind schoongeveegde luchten en in een tropische archipel die een toevluchtsoord is voor moderne piraten en ballingen van de westerse wereld. De archipel is ook een trekpleister voor Caribische migranten die koste wat kost willen proberen om het beloofde land van Florida te bereiken.
Door stilte van de eilanden en de duizelingwekkende ruimte van de open zee heeft het boek een unieke sfeer, maar het is in de eerste plaats het verhaal van een man die op zoek gaat naar een verdwenen vriend, bijna fatale tegenslag kent, geholpen en bedrogen wordt, en ten slotte, in een storm, de natuur het hoofd moet bieden.
 
Recensies
 
“Het boek is een wonder van eenheid, compactheid en effectiviteit ... schitterende ritmiek ... kristalheldere beelden van de verschillende personages en hun omgeving ...ongebruikelijke genuanceerdheid ... geschreven zoals Anton Tsjechov zich het ideale boek voorstelde.” De Volkskrant - Lees de volledige recensie
“Het suggestieve proza is even kristalhelder als het water van de Bahama's. De smokkelaar laat je evenals 'Moby Dick' en 'De oude man en de zee' vanaf de eerste bladzijde niet meer los.” Noordhollands Dagblad
“Adembenemende panorama's” Het Parool
“Bloedstollend en hartverscheurend” Leeuwarder Courant
Voor een interveiw met De Gelderlander en andere GPD-bladen klik op “Verstandig mens? Ik ben schrijver!”